torsdag, april 19, 2007

Ska vi gå nakna?

Pälstalibanerna har gjort ett långt debattinlägg i Aftonbladet. Där beskriver de på ett väldigt övertygande sätt om hur djur far illa och hur fult det är att ha päls. Skräckvisioner om avlivning med stryknin och heta lastbilsavgaser. Det låter lite mysko i mina öron. Vem vill ha sotiga brända pälsar? Sedan dras det där eviga tjatandet om simmande minkar upp. Forskare i Danmark har redan konstaterat att simmar gör de bara när de är hungriga.

Den förra regeringen beslutade om ett de-facto totalförbud mot pälsnäringen till 2010 som utbyte mot en eller annan eftergift under påtryckning från vänsterfolket. Detta förbud revs upp av den nya mer klarsynta regeringen eftersom det inte skulle gå att förbjuda en hel näring. Det strider mot folkrätten och EU-rätten och skulle innebära att vi skulle få skicka ner tjänstemän till Bryssel som skulle få förklara varför vi i lilla Sverige skulle ha ett undantag jämfört mot resten av EU. Dyrt och jobbigt. Bättre att lägga pengarna på något kul.

Att päls skulle vara oetiskt eller ens ha en stark opinion mot det låter lite konstigt. Det beror väl på vem man umgås med. hänger man bara på torgmöten och på den lokala djurrättsföreningen är det väl en stark opinion. I resten av samhället saknas engagemang även om de försöker elda upp massorna ibland. Det oetiska förstår jag inte alls. Vad kan vara mer etiskt än en miljövänlig päls producerad i Europa av europeiska arbetare med bra löner i miljövänliga beredningsfabriker? Alternativet är syntetiska material baserat på olja, kanske från Sudan eller Iran. Där tar man inte så hårt på mänskliga rättigheter och miljöpåpverkan. Eller bomull från Indien som odlas av fattiga lantarbetare förgiftade av bekämpningsmedel, beredda i fabriker som förgiftar grundvattnet och sedan sys av flinka barnhänder i Bangldesh.

Päls är vackert, varmt och miljövänligt. Avfallet från fiskfabrikerna får en användning. Folk får arbete i närområdet och bäraren har ett plagg som håller hela livet. Mycket humanare än att använda massor med olja för att göra 20 dåliga täckjackor!

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: