måndag, april 23, 2007

Kamphundshysteri igen

Det rapporteras från flera håll att Svenska Bostäder skall vräka hyresgäster med kamphundar. Jaha, men vad är en kamphund?

Wikipedia säger att kamphund är en hundras som avlats fram för hundslagsmål, men de som är aggressiva mot människor sorteras bort. Låter ju bra. I den engelska versionen är definitionen lite annorlunda.
Där är man inte direkt rasbunden utan talar mer om hundar som tränats för ett visst syfte och kallar istället dem för attackhundar. Det låter bättre ju, för det är ju det de är. Attack mot något.

Om man tar till sig de dåliga argument som finns är hunden från födseln programmerad att döda spädbarn och ta ett fast grepp om strupen om närmsta valp. Bullterrier och Amstaff är väl de mest kända raserna. Det skulle alltså vara förbjudet att inneha dessa i lägenhet? Faktum är att om en ras förbjuds kan man fostra en annan till att bli en attackhund. Schäfer och pudel är två raser som är möjligt att träna till agressivitet. Schäfern används redan som vakt- och polishund. Pudeln är egentligen en jakthund. Det handlar bara om att ge hunden nya instruktioner.

Så om man instruerar en Bullterrier att inte vara aggressiv då? Det verkar funka bra enligt vissa. Jonas Leksell äger en Bullterrier och vad jag kan se verkar den inte vilja bita strupen av någon. Jag tror inte han skulle bli så glad om hyresvärden kastade ut honom på grund av hans kelgris. Däremot så säger han något verkligt vist: "I mitt yrke har jag stött på många så kallade ”pundarhundar”. Det är otäckt och då önskar man att det hade krävts någon form av hundkörkort. ". Pundarhundar, smaka på det ordet! Hundar som innehas av knarkare som behöver beskydd för att inte bli rånade på knarket de köpt. Då väljer man givetvis en ras som har ett rykte om att vara aggressiv och farlig. Logiskt tycker jag. Hunden avskräcker eventuella angripare bara genom sin närvaro och den dåliga kontroll en hög person har över sig själv gör att han inte kan kontrollera sin hund.

Så vad ska man då säga? Kamphunden är en hund som är tränad till att attackera något. Med fördel väljer man en ras som kan tränas till ändamålet och om en ras inte finns tillgänglig skaffar man sig en ny ras att träna. Det är bättre att förbjuda ägarna att inneha hund som den klarsynta Eskil Erlandsson tycker. Angrip problemet och inte symptomen...

Läs mer om Pitbull på pitbull.se.

Inga kommentarer: