fredag, juni 22, 2007

Ojoj, Hemmanet till ättestupan

Som alla (hoppas jag) Hemmanetanvändare redan vet är det ett totalt avbrott på hela deras nät. I princip samtliga kunder är utan förbindelse i en tid då inga tekniker har lust att jobba. Eller är det verkligen ett tekniskt fel?

Hemmanet har haft problem med ekonomin tidigare. En kreditupplysning från 2005 visade ganska dåliga finanser. 2006 skickade man ut dubbelfakturor via factoring. April 2006 var en svart månad. Då gick nämligen avtalet ut för de som hade Xpress innan. Kundtappet har troligen varit betydande. De investerare som fanns tidigare har dragit sig ur, eller tvingats bort, och hela rasket är uppköpt av DO-networks 2007. Om ett företag går lysande säljer man inte!

En av åtgärdena leverantörer först tar är avstängning av kapacitet. Skanova som har platsen i stationerna kan stänga av strömmen och leverantören av bandbredd kan helt enkelt blockera trafiken.

Om man har ett så stort nät som de har har man avtal på att tekniker ska komma inom en viss tid. De har haft en hel vardag på sig att fixa felet och jag menar, hur svårt är det att ta reda på var trafiken fastnar? Alla seriösa nätföretag har en karta där enheter lyser rött eller grönt. Röd enhet betyder död enhet. Om en hel gren dör är det bara att börja kontrollera enheten som den är kopplad till och fortsätta vidare. Fiberlänkar har ibland också övervakning, i alla fall hos de stora, och om de grävs av blir det rött på en sträcka. Hemmanet har inga egna fibersträckor. De hyr av någon och denna någon har säkert övervakning.

Om man betalar sina räkningar är nätet således uppe och blir det avbrott fixas det relativt snabbt. Utom hos Hemmanet förstås! Så visst ligger det en hund begraven här. Ska vi se ett nytt bredbandsföretag i konkurs eller är det bara ett olyckligt sammanträffande att det blir avbrott två dagar före en långhelg? Och att det även i maj var ett dagslång avbrott ungefär vid samma datum? Om kunderna inte säger upp i massor nu blir jag kraftigt förvånad. Och då blir det riktiga problem!

Om jag hade kunnat skulle jag stå på en eventuell framtida konkursförhandling med fånig partyhatt och partytuta. Kanske även ta med lite konfetti? Vem vet, det kanske blir verklighet snart...

Andra om:

3 kommentarer:

whoppie sa...

Rätt så intressant är att en del av deras nät är uppe, sitter själv på deras nät och det fungerar... hyfsat bra här (Lissma/vidja, sthlm).

//it-nissen

bongoman sa...

Vidja har väl fått Telia nu? Förresten tyckte även jag det funkade hyfsat bra ungefär 50% av tiden. Resten var det inte fullt så kul. Norsk blinkers någon?

sebnor sa...

DO Networks: Dotterbolag Hemmanet AB i konkurs:
http://www.aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=4423