lördag, juni 23, 2007

Därför får Hemmanets användare inte ersättning

De som (inte) har uppkoppling via Hemmanet ska inte räkna med kompensation för sitt lidande. Det finns flera anledningar till detta. Den största är att det är en flock fånar i ledningen. Men avtalet sätter även det effektivt stopp för det.

Skälig tid? Är det en vecka eller en dag? Det vet vi inte riktigt. Det borde vara en dag men inte på Hemmanet. Om deras nät havererar på en fredag efter fyra ska du inte heller räkna med nät innan måndag middag.
Var börjar Internet? Enligt de flesta börjar det riktiga Internet någonstans i din IP-stack men i Hemmanetvärlden startar det i routern som inte tillhör Hemmanet. Men om man vill ha ersättning är det åter i din dator det startar.

Har avbrottet varat mindre än 10 dagar får man inte heller något. I teorin kan alltså Hemmanet håva in fulla avgifter med 27 dagars avbrott per månad. Nio dagar avbrott och en dag fungerande nät tvingar inte dem att sätta ner avgiften.

Om du är inne i sista kvartalet på din bindningstid och det skulle bli ersättningsbart avbrott är de heller inte skyldiga att ersätta dig. Endast avdrag på framtida fakturor ges. Så är du utan bindning, säger upp avtalet under avbrottet och det varar mer än 10 dagar får du inte en krona! Du kan inte heller beställa en ny uppkoppling då de kategoriskt vägrar släppa dig som kund under uppsägningstiden hur illa det än fungerar.

Om det är andra fel i nätet än avbrott finns heller inget utrymme för ersättning. Under 2004 fungerade deras DNS-server som en halt höna. Uppe en timme, nere ett par minuter och så gick det dygnet runt, månad efter månad. Trots 100 felanmälningar på en månad ansågs det inte vara ett problem. Men varje timme dog anslutningen precis lika mycket som om hela anslutningen var död. Inga sidor kunde laddas så vilken nytta hade man av uppkopplingen den tiden DNS inte fungerade? Förklaringen från Hemmanet då? Jo, servern "startade om". Konstigt, när jag körde egen DNS-server hade jag en uppetid på 200 dagar utan avbrott.

Maila ut kunde man inte heller. Såvida man inte skaffade en @hemmanet mailadress förstås.

Men de är rätt generösa. Är det fel i deras nät slipper du betala felsökning och åtgärd.

Om fel eller avbrott i Tjänsten uppstår skall Hemmanet åtgärda detta inom skälig tid
från Kundens felanmälan. Felavhjälpning sker under normal arbetstid.
4.2 Undantag från skyldighet att avhjälpa fel
Hemmanet är inte skyldig att åtgärda fel eller avbrott om detta hindras p g a
omständighet utanför Hemmanets kontroll – t ex strejk, lockout, myndighets åtgärd,
nytillkommen eller ändrad lagstiftning hänförlig till Tjänsten – under den tid som
hindret består. Tjänsten är en anslutningstjänst (accesstjänst) till Internet och kunden
är införstådd med att avbrott, fördröjningar etc. på Internet inte utgör fel i Tjänsten.
4.3 Ersättning för felavhjälpning
Fel som beror på Hemmanet skall avhjälpas av Hemmanet utan kostnad för Kunden. Om
det visar sig att felet beror på Kunden är Kunden skyldig att ersätta Hemmanet för
utfört arbete och övriga kostnader enligt gällande prislista.
4.4 Nedsättning av avgiften
Har felavhjälpning inte kunnat ske senast 10 arbetsdagar efter det att Hemmanet
erhållit anmälan om fel och Hemmanet svarar för felet, har Kunden rätt att erhålla
avdrag på abonnemangsavgiften. Avdraget uppgår till ett belopp som motsvarar en
månads abonnemangsavgift. Avbrott som varat längre än 30 dagar ersätts med 1/365 del
av årsavgiften för den avtalade Tjänsten per dag som avbrottet varat. Ersättningen
regleras genom avdrag på kommande faktura .
4.5 Felanmälan/Reklamation
Reklamation av Tjänsten skall ske till Hemmanets kundtjänst



Ingenstans står heller att man kan bli fri från bindningstid om de inte klara sina åtaganden. Så om nu det värsta händer, avbrottet blir väldgt långvarigt, kommer alla kunder att sitta fast vid en leverantör som inte levererar och vill de byta får de kalla handen. Betalar man inte innevarande faktura väntar inkasso och kronofogden. Kom ihåg att avdraget måste komma på nästa faktura. Man kan inte heller tvångsbyta leverantör eftersom du inte äger ditt eget kopparpar. Det gör nämligen Hemmanet! Om de inte godkänner bytet är det kört. Och det gör de inte om du inte betalar en summa pengar. Det kallas utpressning i lagboken.

Jag skulle skaffa mig en 3g-puck, helst igår, om jag är beroende av bredbandet. Samtidigt lämna in en anmälan till ARN och hoppas på det bästa. I vilket fall som helst skulle jag inte stanna kvar hos en leverantör med dåliga ekonomiska utsikter och teknik som strular varje månadsskifte. Kolla Wiibergs blogg vid månadsskiftet. April, maj och juni. Samma sak varje månad. Oops.

Lycka till med er nya leverantör!

Andra om: ,
Detta inlägg kan vara intressant

1 kommentar:

Unknown sa...

Det där företaget verkar helt underbart.

Tror jag ska flytta neråt och ta dom som opratör och bara njuta av att vara utan internet, så man kan vara ute och sola =)